U en uw werknemers zitten er dagelijks op: de bureaustoel. Een product dat dus heel intensief gebruikt wordt en na verloop van tijd slijtage kan gaan vertonen. Maar, wanneer vervangt u een bureaustoel? En, waar moet u dan op letten? In deze blog worden een paar aandachtspunten besproken die u kunnen helpen in de beslissing om de stoel te vervangen of toch te laten repareren.

3 checks om te bepalen of een bureaustoel vervangen moet worden

Kan het onderdeel vervangen worden? | Allereerst natuurlijk de vraag of het gesleten onderdeel vervangen kan worden. De meeste bureaustoelen bestaan uit een flink aantal onderdelen die gerepareerd of vervangen kunnen worden. Hiermee bespaart u zich de kosten van het aanschaffen van een nieuwe stoel en kan het nog een tijdje mee. Daarnaast is dit natuurlijk ook goed voor het milieu en vergroot u de duurzaamheid van uw kantoor (en wie wil dat nu niet?). Echter, sommige onderdelen kunnen niet vervangen worden, of de kosten daarvan zijn hoger dan wat de stoel nog waard zou zijn. In dat geval is er nog weinig discussie over het nut van de aanschaf van een nieuwe bureaustoel.

Levensduur | Gemiddeld gaat een bureaustoel een jaar of 5 tot 10 mee. Het is uiteraard wel afhankelijk van het gebruik: een stoel die elke dag intensief wordt gebruikt slijt sneller dan de stoel die bij de flexplek staat. Voor de stoelen van werknemers die fulltime in dienst zijn en een vaste werkplek hebben, is het dus verstandig om na 5 jaar te overwegen om de stoel te laten vervangen. Wat ook een goed is idee is, is een werknemer te laten proef zitten op een nieuwe stoel zodat diegene kan voelen of er verschil is tussen de huidige stoel en een eventueel nieuwe. Dit aan de werknemer vragen zonder deze context is niet altijd verstandig omdat bijvoorbeeld slijtage aan de kussens gestaag en nauwelijks waarneembaar gebeurd. Waardoor dit lastig te beoordelen is. Proef zitten lost dit op.

ARBO wetgeving | Een ander punt dat meegenomen moet worden in de afweging of de stoel vervangen moet worden zijn de richtlijnen die door de ARBO dienst worden opgesteld. Omdat bureaustoelen lang mee gaan, kan het zijn dat de richtlijnen verandert zijn sinds u de stoel heeft aangeschaft. Om lichamelijke klachten bij werknemers te voorkomen is het absoluut aan te raden om u eens in de zoveel tijd in te lezen in de veranderingen op dit gebied, aangezien het vaak een voortschrijdend inzicht betreft worden de normen eens in de zoveel tijd aangepast. Daarnaast is het ook goed om te weten dat bureaustoelen in Nederland sowieso aan de Europese normen moeten voldoen, maar dat er ook een Nederlandse norm is: Nederlanders zijn immers langer dan de gemiddelde Europeaan dus de ergonomische eisen zijn ook anders.