Rug- en Nekklachten: De Stille Epidemie onder Werkend Nederland

In het jaar 2021 vonden bijna 1,9 miljoen mensen hun weg naar de huisarts met een klacht die ons allen maar al te bekend is: rug- en nekproblemen. Laten we duiken in deze cijfers en ontdekken waarom rug- en nekklachten zo'n prominent probleem vormen.

Pijn in de onderrug bij beeldschermwerk is ook nog steeds een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim. Het grote kenmerk van deze klachten is telkens weer dat er sprake is van te weinig variatie van houding.

Het Zittende Leven: Een Rugpijn Ramp

Rugpijn, met name in de onderrug, blijft een dominante oorzaak van ziekteverzuim, vooral bij beeldschermwerk. Het cruciale kenmerk van deze klachten? Een schrijnend gebrek aan variatie in houding.

Het is geen geheim dat Nederlanders kampioenen zijn in zitten. Van urenlang kantoorwerk tot autoritten, vergaderingen, en files, gevolgd door avonden van lezen, werken, of ontspannen in dezelfde houding. Het gevolg? De gewrichten en spieren van de wervelkolom raken onderbenut, met rugpijn als onvermijdelijk gevolg. Maar er is hoop! Het advies: sta regelmatig op en vermijd urenlang zitten. Sta minstens 2 minuten op om de 30 minuten.

Een goede manier om vaker te wisselen van houding is de aanschaf van een zit-sta bureau. Goed nieuws: deze bureaus zijn tegenwoordig beschikbaar in diverse modellen en prijsklassen, van handmatig verstelbaar tot de geavanceerde Ergonice met Bluetooth-app die je herinnert om op te staan. Een andere manier om hier vaker aan te denken is het koppelen van bepaalde taken aan staand werken. Maar ook als u staat is het belangrijk de juiste houding te hebben. De perfecte houding om staand te werken bestaat uit een paar simpele regels. Ontdek hier de juiste hoogte instellingen voor uw zit-sta bureau!

Heeft u een wat kleinere ruimte of een kleiner budget? Overweeg dan een zit-sta verhoger. Deze zijn op elke tafel te gebruiken en helpen u op een simpele manier om staand te werken. Ook voor werkgevers is dit een gemakkelijke manier om uw werknemers te kunnen laten wisselen tussen zittend en staand werken.


(Bron: https://www.vzinfo.nl/nek-en-rugklachten/leeftijd-en-geslacht)

Groeiende Zorg: Nekklachten in de Spotlight

De hele dag zittend naar een scherm staren is niet alleen een zware belast voor je rug maar ook voor je nek. Door lang in eenzelfde (verkeerde) houding te zitten, worden de nek- en schouderspieren overmatig aangespannen. Hierdoor ontstaan op lange termijn klachten in de nek- en schouderregio. Daarom is het niet alleen belangrijk om je bureau op de juiste hoogte in te stellen, maar ook om je schermen op de correcte hoogte en afstand te plaatsen. 

Wanneer staat je computerscherm op de ideale hoogte? Bij deze monitorpositie kunnen de ogen beter accommoderen en convergeren, en neemt de algehele belasting voor de ogen af. Ontdek hoe een optimale opstelling niet alleen de belasting voor je ogen vermindert, maar ook de productiviteit met wel 10% verhoogt (Sommerich et al., 1998). Verhoog eenvoudig je beeldschermen met een standaard of overweeg monitorarmen voor een geavanceerde aanpak. 

Ook vermoeide ogen komen vaak voor bij het langdurig staren naar een scherm. Een handige tip om te onthouden is de "20-20-20 regel". Als u na elke 20 minuten werken 20 seconden naar een voorwerp 20 "voet" (ongv. 6 meter) kijkt, hebben uw ogen tijd om te rusten van het scherm.

De Troon van de Kantoorheld: Een Ergonomische Stoel

Vaak denken we pas na over een goede zithouding en de kwaliteit van onze bureaustoel wanneer rugklachten zich al hebben gemanifesteerd. Vaak hebben de mensen die nog geen klachten hebben geen idee hoeveel impact dit op hun rug heeft. Echter, op een versleten of slechte bureaustoel zitten betekent vaak ongemerkt een verkeerde houding aannemen. Dit resulteert veelal in rugklachten op de lange termijn. Gezien het grootste deel van je tijd zittend wordt doorgebracht, kan een ergonomische bureaustoel wel eens de eerste en belangrijkste stap zijn naar het verbeteren van je werkhouding.

Een nieuwe goede stoel zal niet altijd direct "lekker zitten" maar dit is vaak omdat je gewend bent aan je oude stoel. Maar niet zomaar elke stoel voldoet: er gelden regels, ook wel bekend als de NEN-NORM. Maar ook het instellen van uw basis bureaustoel kan uw rugklachten al een stuk verminderen. In deze blog hebben we voor u uitgelegd wat de juiste instellingen zijn van onderandere de juiste zithoogte, ondersteuning van de onderdrug en zitdiepte.