Een goede akoestiek in een kantooromgeving is essentieel voor het welzijn en de productiviteit van werknemers. Akoestische schermen zijn een effectieve oplossing om geluidsoverlast te verminderen en een aangename werkomgeving te creëren. Maar waar moeten deze schermen worden geplaatst voor het beste resultaat, en is een akoestisch scherm altijd de beste oplossing?
We vertellen u graag waar u op moet letten bij plaatsen van akoestische schermen en wat eventueel een betere akoestische oplossing is voor bepaalde ruimtes.
Het beste plaatsen van akoestische schermen in een kamer hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en vorm van de kamer, de bronnen van geluid, en het gewenste effect dat je wilt bereiken.
Voordat we ingaan op de beste plaatsen voor akoestische schermen, is het belangrijk om te weten welke plekken in een kantooromgeving vaak het meest lawaaiig zijn. Dit zijn vaak de open werkruimtes, vergaderzalen en entree en receptiegebieden.
De openwerkruimtes zijn gebieden die een constante achtergrondruis kunnen hebben door telefoongesprekken, toetsenbordgetik en gesprekken tussen collega's. In een vergaderzaal wordt er uiteraard constant gesproken en is het belangrijk dat men goed verstaanbaar is. Maar ook de entree en receptiegebieden moet u niet vergeten. De receptioniste die aan het bellen is en informatie verstrekt aan bezoekers, maar denk ook aan kinderen in de wachtkamer bij de huisarts.
Het beste materiaal voor akoestische schermen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke akoestische behoeften van de ruimte en het budget. Over het algemeen zijn materialen zoals akoestische panelen van glasvezel of geluidsabsorberende stoffen zoals vilt populair vanwege hun effectiviteit in het absorberen van geluidsgolven.
Een van de belangrijkste richtlijnen is om akoestische schermen achter de geluidsbronnen te plaatsen. Dit kunnen speakers zijn, maar ook plekken waar mensen vaak praten. Door schermen achter deze bronnen te plaatsen, verminder je directe reflecties van geluid, wat resulteert in een helderder geluidsbeeld en minder galm.
Voor open werkruimtes waar privacy en concentratie belangrijk zijn, worden akoestische schermen vaak op een hoogte van ongeveer 120 tot 150 centimeter boven het vloerniveau geplaatst. Deze hoogte biedt voldoende visuele privacy en helpt geluidsoverdracht tussen werkplekken te verminderen, terwijl er toch een gevoel van openheid wordt behouden. Voor cubicles wordt dezelfde hoogte aangeraden, alhoewel we deze nauwelijks meer tegenkomen in Nederland.
In vergaderzalen kunnen akoestische schermen worden geplaatst op een hoogte van ongeveer 180 tot 200 centimeter boven het vloerniveau. Deze hoogte biedt visuele afscheiding tussen verschillende delen van de ruimte en kan helpen om geluidsoverdracht van en naar aangrenzende ruimtes te verminderen.
Het is belangrijk op te merken dat deze richtlijnen flexibel zijn en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en lay-out van een kantooromgeving. Het is raadzaam om de hoogte van akoestische schermen te evalueren op basis van factoren zoals de gewenste mate van privacy, de locatie van geluidsbronnen en de algehele akoestische doelstellingen van de ruimte.
Monteer akoestische panelen ook op de muren op strategische punten waar geluid vaak weerkaatst. Denk hierbij aan tegenover ramen, gladde muren of andere harde oppervlakken. Deze panelen helpen om galm te verminderen en de algehele geluidskwaliteit te verbeteren.
Hoekgebieden van een kantoorruimte kunnen vaak een ophoping van geluid ervaren, vooral laagfrequente geluidsgolven. Plaats daarom akoestische schermen in deze hoeken om de ophoping van geluid te verminderen en resonantie te verminderen.
Plaats akoestische schermen tussen lawaaierige gebieden en werkplekken om storend geluid te verminderen voor werknemers die zich proberen te concentreren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je schermen plaatst tussen vergaderzalen en werkruimtes.
Overweeg ook om akoestische panelen aan het plafond te bevestigen om verticale reflecties van geluid te verminderen, vooral in ruimtes met hoge plafonds waar geluid gemakkelijk kan weerkaatsen.
Grote kans dat je de akoestische panelen niet in één poging op de juiste plekken hebt. Blijf hier ook vooral mee experimenteren. Denk daarnaast ook aan de esthetiek van de ruimte. Er zijn tegenwoordig veel meer akoestische oplossingen dan wanden. Je kunt bijvoorbeeld akoestische producten krijgen in de vorm van lampen, plantenbakken en kunst en natuurlijk meubels!
Bepaal of je voornamelijk geluidsisolatie nodig hebt (het voorkomen van geluidsoverdracht tussen ruimtes) of geluidsabsorptie (het verminderen van galm en echo's binnen een ruimte). Het type schermen en de plaatsing ervan kunnen verschillen afhankelijk van je specifieke behoeften.
Voor het beste persoonlijke advies kun je een expert raadplegen. Er kan een akoestische meting worden uitgevoerd en zij kunnen je helpen met het bepalen van de beste plaatsing van de schermen en het selecteren van de meest geschikte materialen. Ook kunnen zij u vertellen hoe u de schermen het beste kan onderhouden, zoals het regelmatig verwijderen van stof en vuil welke kan ophopen op de schermen en de kwaliteit kan verlagen.