Zit-sta bureau Cabletop druppel

Een zit-sta bureau staat automatisch verbonden met gezonder en effectiever werken. Online is het aanbod van deze werkplekken groot waardoor u snel overbelast wordt met de hoeveelheid informatie. Welke informatie is belangrijk voor u en waar moet u op letten bij de aanschaf van een zit-sta bureau? Met dit 5 stappenplan vind u het bureau dat voor u geschikt is.

Reminder: waarom heeft u een zit-sta bureau nodig? 

Op kantoor zit u gemiddeld acht uur, op een stoel, achter uw bureau. Door te blijven zitten beland uw lichaam in een ruststand en staat uw verbranding op een laag pitje. Daarnaast zit u 8 uur lang in dezelfde houding. Hierdoor kunt u klachten krijgen zoals vermoeitheid, pijn in de rug, benen of zitvlak en concentratieproblemen. Deze klachten zijn niet bevordelijk voor uw werkprestaties en lichamelijke/geestelijke gezondheid. De afwisseling tussen zitten en staan houdt uw stofwisseling op gang en uw lichaam wakker en actief. Hierdoor wordt uw bloedsomloop gestimuleerd en ontvangen uw hersenen de juiste energie. De positieve effecten zijn: een betere concentratie, productiever werken en u voelt zich geestelijk en lichamelijk fitter.

Welk bureau is voor u geschikt. 

Zit-sta bureaus of zit-sta onderstellen worden in vele soorten en maten aangeboden. Wat zijn belangrijke aandachtspunten, wat zijn de verschillen en welk model is geschikt voor u? Met ons stappenplan kunt u de juiste keuze maken.

1. Nieuw bureau of uw oude hergebruiken?  

Er bestaan drie grote verschillen tussen alle zit-sta modellen: 

Heeft u nog geen bureau of is uw huidige aan vervanging toe? Dan is de aanschaf van een compleet nieuw zit-sta bureau logisch. Maar wat als u zeer tevreden bent met uw huidige bureau en deze niet in hoogte verstelbaar is? Dan kunt u uw huidige werkblad overzetten op een zit-sta onderstel. Heeft u geen mogelijkheid om uw blad los te koppelen van het onderstel? Dan is de zit-sta verhoger uw oplossing. Deze plaatst u gemakkelijk op uw huidige bureau zonder enige aanpassing.   

Eurosteats klein zit-sta bureau en euroseats zit-sta verhoger

2. Hoogte instelling bepalen 

Om het juiste bureau aan te kunnen schaffen, moet u weten wat uw zithoogte is en uw sta hoogte. Dit is snel en gemakkelijk te meten: 

  • Ga goed in uw bureaustoel zitten met uw voeten plat op de grond. Buig uw ellenbogen in een 90° hoek (alsof u gaat typen) en meet de afstand tussen de onderkant van uw ellenboog en de grond. Dit is uw zithoogte.  
  • Ga daarna staan met uw voeten plat op de grond en laat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen. Buig wederom uw ellenbogen in een 90° hoek en meet de afstand tussen de onderkant van uw ellenboog en de grond. Dit is uw sta hoogte. 

Heeft u bijvoorbeeld een zithoogte gemeten van 70 cm en een stahoogte van 120 cm dan moet het zit-sta bureau verstelbaar zijn van minimaal 70 – 120 cm. 

3. Elektrisch verstelbaar, een geheugenfunctie of een slinger 

Verschillende bedieningspanelen zit-sta bureaus

Slinger
Zit-sta bureaus met handslinger zijn het voordeligst geprijsd en ideaal
voor thuis- en/of flexwerkers. Met de slinger draait u handmatig het bureau naar de gewenste hoogte. Dit bureau heeft geen elektriciteit nodig waardoor hij gemakkelijk op elke plek in een ruimte kan staan. 

Elektrisch verstelbaar
Wilt u meer gemak, sneller en regelmatiger wisselen van werkhouding? Dan is een 
elektrisch verstelbaar bureau geschikter voor uMet één druk op de knop brengt u het bureau naar de juist zit- of stahoogte.  

Geheugenfunctie
Werken er
 verschillende mensen aan het bureau of wilt u de juiste hoogte standaard ingesteld hebben? Dan kunt u kiezen voor een zit-sta bureau met geheugenfunctie. Deze functie kan 4 of meer standen onthouden waardoor u het bureau altijd exact op uw persoonlijke wensen kunt aanpassen. 

4. Één, twee of drie motoren?

Het aantal motoren in een zit-sta bureau bepalen de prijs, het draagvermogen en de gebruiksvriendelijkheid. Een 1-motorig bureau heeft minder vermogen waardoor deze langzamer omhoog gaat dan een 2-motorig zit-sta bureau. Twee motoren kunnen een zwaarder blad dragen en zijn stiller in hoogte verstelbaarHoekbureaus of langere vergadertafels worden vaak voorzien van 3 motoren. De werkbladen van deze modellen zijn groter en dus zwaarder waardoor er meer vermogen gevraagd wordt. 

Als u regelmatig en snel wilt wisselen van houding dan raden wij u een 2-motorig zit-sta bureau aan. Werkt u af en toe thuis of maakt u minder gebruik van de zit-sta functie dan biedt een 1-motorig bureau voldoende capaciteit.  

5. Juiste stabiliteit

Het grootste verschil in de onderstellen van de zit-sta bureaus zit in de benen. Er bestaan 2-koloms en 3-koloms onderstellen. Wanneer u een zit-sta bureau kiest waarbij uw werkhoogte ruim onder de maximale hoogte zit van het bureau, dan geeft een 2-koloms voet voldoende stabiliteit. Zit u bijna tegen de maximale hoogte aan van het zit-sta bureau dan kan een 3-koloms onderstel meer stabiliteit bieden. Onthoud wel dat ook de dikte van de been en de belasting/inrichting van het werkblad invloed uit oefenen op de stabiliteit. 

2 koloms en 3 koloms

Demonstratie en advies 

Onze experts helpen u graag verder. Neem vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers of kom langs in onze showroom te Soest waar we een aantal populaire zit-sta onderstellen kunnen demonstreren.