Uitleg over de belangrijkste bureaustoel instellingen

Hoe belangrijk de juiste zithouding op werk is, is iets waar iedereen goed van doordrongen is. De tijd van slechte bureaustoelen is duidelijk voorbij (en dat is maar goed ook!). In dit blog gaan we het niet hebben over wat juiste zithoudingen zijn en hoe je die instelt maar duiken we in de verstelbare onderdelen van de bureaustoel en waarom juist die onderdelen verstelbaar moeten zijn.

Welke onderdelen van de bureaustoel stel je in en waarom?

Luchtvering | De juiste zithoogte is ontzettend belangrijk voor de doorbloeding van de onderbenen. Wanneer de stoel te hoog is ingesteld kan dit slapende benen of koude voeten tot gevolg hebben en als de stoel te laag is ingesteld dan zult u de neiging hebben onderuit te zakken. Vooral dat onderuit zakken kan gevolgen hebben voor uw rug en doet alle juiste instellingen bij de rugleuning teniet. Bijna alle bureaustoelen hebben luchtvering tegenwoordig en zijn dus gemakkelijk in hoogte verstelbaar. Mocht u veel in een omgeving werken waar stoelen staan die dat niet hebben (dus thuis of in een cafeetje werken) dan is het belangrijk dat u toch probeert uw houding zo goed mogelijk te regelen. Eventueel kussens kunnen helpen om wat hoger te zitten.

Rugleuning | De rugleuning heeft een paar instellingen en we lopen ze even kort na. Allereerst de lendensteun die op de achterkant van de rugleuning zit. Deze steun zorgt ervoor dat u gemakkelijker rechtop blijft zitten omdat het de normale kromming van de wervelkolom behoudt wanneer u tegen de rugleuning leunt. Hier moet u even wat schuiven om de steun perfect in de lendenkromming te krijgen.

Wanneer de rugleuning te hoog staat ingesteld dan drukt deze tegen de schouderbladen aan zult u onderuit zakken (dit komt echter niet heel vaak voor). Is de rugleuning te laag ingesteld en komt tegen het bekken aan. Hierdoor gaat u óf onderuit zakken óf op het puntje van uw stoel zitten waardoor u inzakt. Beiden hebben rugklachten tot gevolg.

Als laatste is het kantelsysteem van de rugleuning belangrijk omdat u uiteraard niet de gehele dag strak rechtop blijft zitten. Om te zorgen dat u prettig van houding verwisselt en alsnog ergonomisch correct blijft zitten, is het kantelsysteem van belang. Let er op dat de weerstand van deze functie prettig is: u moet niet teveel moeite doen om te kantelen maar er wel comfortabel tegenaan kunnen leunen zonder achterover te vallen.

Armleuningen | De armleuningen stelt u in om de schouderspieren te ontlasten en u voorkomt er een voorovergebogen houding mee. De armleuningen moeten idealiter verstelbaar zijn in de breedte, hoogte en diepte.

Zitting | Niet elke stoel heeft de mogelijkheid om de zit diepte aan te passen maar dit is wel een pré. Als de zitdiepte ingesteld kan worden zorgt het ervoor dat de dijen goed ondersteund worden en is er geen afknelling in de knieholte. Als de zitdiepte te groot is zult u onderuit gaan zakken en als het te klein is bent u geneigd op de punt van uw stoel te gaan zitten.