Staand vergaderen is sinds een aantal jaar een van de pijlers van het nieuwe werken en wordt veelvuldig in allerlei industrieën toegepast, maar de meningen zijn wat verdeeld. Sommigen doen niet anders meer en anderen blijven liever zitten.

Voor- en nadelen van staand vergaderen op een rij

Voordelen

Efficiënte vergaderingen | Wordt u vrolijk van de aankondiging van een stand up waar u ook echt geacht wordt te staan? Heel eerlijk. De meesten van ons niet en dat zorgt er voor dat dit soort vergadering lekker kort zijn. Knopen worden snel doorgehakt en onnodige uitweidingen zijn verleden tijd: omdat niemand echt langer dan een halfuur wil staan. Misschien denkt u ‘en de notulen dan’? Wanneer u een flipover of een whiteboard weet te regelen (of gewoon witte plakfolie op de muur plakken), kunt u daar de beslissingen opschrijven en een foto naar iedereen sturen na afloop. Scheelt in nawerk en iedereen weet waar ze aan toe zijn en wat hun actiepunten zijn.

Het is gezond | De bovenbeenspieren zijn de grootste spieren in ons lichaam en door te staan worden die geactiveerd (ook al beweegt u verder niet) en dat zorgt voor een betere bloedtoevoer. Nu is naar mijn mening dit punt ondergeschikt aan bovenstaande maar het is een fijne bonus. Daarnaast weet iedereen dat zitten toch niet zo goed voor het lichaam is en hierdoor kunt u weer een halfuurtje sta-tijd loggen.

Betere communicatie | Door staand te vergaderen kunt u uw hele lichaam gebruiken om te communiceren. U kan echt gaan staan voor een punt dat u wilt maken. Vaak zorgt staan er ook voor dat mensen zich sneller durven uitspreken waardoor de kans dat iedereen een bijdrage zal leveren groter is.

Dynamiek | Eigenlijk geeft dit woord in kantooromgevingen meteen jeuk maar bij gebrek aan een betere term: staand vergaderen zorgt voor meer dynamiek in de vergadering. De non-verbale communicatie hebben we al gehad, maar nog een voordeel is een actieve houding. Mensen zijn alert, aanwezig. Daarnaast wordt  u echt even uit de ‘zittende sleur’ gehaald en is de kans groot dat u een goed nieuw idee of inzicht krijgt. Creativiteit gedijt immers slecht bij sleur en routine.

Minder afleiding | Geen tafel zorgt voor geen telefoons of laptops in de vergadering: u weet zeker dat iedereen er met zijn/haar volle aandacht bij is en dat komt de hele efficiëntie van standup ook weer ten goede.

Nadelen

Niet iedereen kan lang staan | Rekening houden met collega’s is sowieso een goed idee maar zeker wanneer niet iedereen topfit is of om andere redenen niet lang kunnen staan. U zou het staand vergaderen als wekelijkse check-in kunnen gebruiken en de grote vergaderingen alsnog zittend kunnen doen.

Vermoeidheid | Wanneer werknemers moe zijn en moeten staan kan de kans bestaan dat de vergadering afgeraffeld wordt. Houd de kwaliteit dus goed in de gaten. Daarnaast zorgt vermoeidheid ook voor een gesloten lichaamshouding (hangen en armen over elkaar) en dat kan geïnterpreteerd worden als desinteresse wat juist de dynamiek en het creatieve proces niet ten goede komt.

Tafels | Statafels of zit sta tafels zijn redelijk duur en niet elk bedrijf kan die zomaar aanschaffen terwijl het soms wel handig is om een tafel te hebben in de standup. U zou dan kunnen denken aan statafels die u misschien nog van een evenement over had (als u ze niet gehuurd heeft) of met die flipover die eerder genoemd werd te gaan werken.

Verder lezen

A. C. Bluedorn et al, ‘The effects of stand-up and sit-down meeting formats on meeting outcomes’ Journal of Applied Pyschogology, 1999, Vol. 84, No. 2, pp. 277-285.  https://business.missouri.edu/sites/default/files/bluedorn_turban_love_1999_jap.pdf

Andrew Knight, Markus Baer, ‘The Effects of a Non-Sedentary Workspace on Information Elaboration and Group Performance, Social Psychological and Personality Science, 2014, Vol. 5, Issue 8, pp. 910 – 917.  http://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1948550614538463#articleCitationDownloadContainer