Bent u een leidinggevende of manager en vraagt u zich af of dat ‘agile’ werken ook iets voor u en uw bedrijf is? Want het klinkt belangrijk en hip maar vraagt u zich af of u er iets mee moet doen? En twijfelt u een beetje?

Hartstikke logisch! Nieuwe vergader strategieën kunnen van onschatbare waarde zijn maar kunnen ook nog wel eens niet handig blijken waardoor dat project waar u met uw team aan werkt opeens een achterstand heeft. En u zit dan met ontevreden klanten én werknemers. Dus u bent kritisch. Terecht? Tuurlijk.

Daarom duiken we vandaag in wat agile werken is en of het nuttig is voor uw bedrijf.

Wat is agile werken?

Oorspronkelijk komt deze manier van vergaderen uit de software industrie waar teams aan projecten werken. Van te voren werd er altijd een dik boek geschreven over het project, klantwensen, verwachte kosten, prognose van de tijd die het in beslag nam en meer. Uiteindelijk kwam er van dat hele boek niks terecht omdat dingen langer duurden en dus meer kostten. De Noord-Zuid lijn in softwareland, zeg maar. Agile werken werd bedacht en deze aanpak deelt een project op in hapklare brokjes en er wordt alleen gewerkt aan wat nu nodig is. Klinkt te mooi om waar te zijn? Nee, niet echt want het werkt. Maar werkt het ook voor u?

Hoe gaat dat precies in z’n werk?

Het idee is dat je geen duidelijke prognose van te voren opstelt maar juist direct met het project aan de slag gaat en delen in korte tijdframes (sprints) afrond. U maakt dus in 1 tot 4 weken een deel van het project. Wanneer zo’n deeltje af is, dan komt er een overleg met iedereen die er aan werkt, meestal is dit dus een multidisciplinair overleg, ofwel sprint. In de sprint wordt dan gekeken naar details, waar bijsturing nodig is en wat het volgende belangrijkste element is.

Tussen de sprints door is er een dagelijkse standup van een kwartiertje waar elk teamlid aangeeft wat ze gisteren hebben gedaan, vandaag gaan doen en waar ze tegenaan lopen. Op die manier vindt er een kruisbestuiving plaats en worden knelpunten snel blootgelegd en, hopelijk, opgelost.

Rollen in de scrum

De Product Owner vertegenwoordigt de belangen van de klant en bepaalt wat het volgende item op de to-do list is.

De Scrum Master leidt de sprints en standups en coacht het team waar nodig. Eigenlijk de persoon die alles faciliteert: houdt het team vrij van extra werk, regelt vergaderruimtes etc.

Het team is multidisciplinair waardoor er korte lijntjes zijn en de onderdelen van het project van start to finish gemaakt kunnen worden. Binnen de IT kunt u denken aan developers, design en QA. Het is een zelfsturend team met een zeer hoge mate van zelfstandigheid.

Is agile werken voor u?

Hangt van het bedrijf af. Wanneer het waarschijnlijk helemaal niks voor u is, is als u werkt aan projecten die bijvoorbeeld niet langer dan een week duren. Dan is het een omslachtige methode. Maar, het kan al wel werken voor projecten met een looptijd van bijvoorbeeld 10 dagen. Dan plant u om de paar dagen een sprint in en voegt u op de dag van de sprint de standup samen zodat het team niet nodeloos aan het vergaderen is. Ook als ZZP die veel met freelancers aan projecten werkt is het ideaal omdat u makkelijk en snel kan overleggen.

Ook kunt u bepaalde elementen sowieso overnemen om te zorgen dat een team goed functioneert, ondanks dat u niet met projecten werkt. Op de klantenservice werkt het bijvoorbeeld goed om een dagelijkse standup te doen zodat de verschillende teams weten waar een collega tegenaan loopt en zo kennis kunnen delen.

Dus ja, agile projecten kunnen bijna binnen elk bedrijf geïmplementeerd worden. En mocht u dus niet met projecten werken dan kunt u alsnog veel hebben aan de losse onderdelen om de samenwerking en het delen van kennis binnen het team te vergroten. Toch fijn dat uw bedrijf dan geen mini versie wordt van die Noord-Zuid lijn.