Gezond thuiswerken doe je zo!

We realiseren ons dat thuiswerken voorlopig de norm blijft. Om thuis mentaal en lichamelijk gezond te blijven heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid handig tips vermeld in het Arboportaal. Wij delen deze tips graag met u.


Tips voor de thuiswerkers

Vrouw op bed aan het werk met haar benen omhoog

Plan uw dag

Zorg dat u de werkdag start zoals u deze op kantoor zou starten. Zet uw wekker, kleed u aan, ontbijt, en start uw dag. Maak een planning voor uw werkzaamheden en eet op de gebruikelijke momenten. Tip: plan meerdere korte pauzes in; hierdoor houdt u het thuiswerken beter vol.

Beweeg, beweeg en beweeg.

Zorg ervoor dat u bij een werkdag van 8 uur niet alleen op uw stoel blijft zitten. Verander uw houding, beweeg minimaal 20 seconden per uur of voer, bij een korte pauze, een paar kleine activiteiten uit:
  • Hang de was op
  • Haal een kop koffie
  • Loop een rondje in uw tuin
  • Doe een ontspanningsoefening
  • Wandel in uw lunchpauze een blokje om.

Blijf in contact

Thuiswerken kan eenzaam zijn. Normaal bent u omringt door collega’s en deelt u verhalen over het dagelijkse leven. Zorg ervoor dat u contact houdt met uw collega’s. Chat tijdens een kop koffie of houdt gezamenlijk een korte pauze. Praat over leuke privé onderwerpen en laat werk even rusten.

Creëer een comfortabele werkplek

Werk, als het kan, in een aparte ruimte. Daar is rust waardoor u effectiever en geconcentreerder kunt werken. Probeer uw thuiswerkplek zo goed mogelijk in te richten met een zit-sta bureau en ergonomische bureaustoel. Bekijk ook of u de ruimte kunt aankleden met planten en/of schilderijen. Kale muren op kantoor vindt u waarschijnlijk ook saai dus waarom zou u dat thuis wel accepteren? Gun uzelf een goede en gezonde werkplek. Lichamelijk klachten voorkomen is beter dan genezen. Op onze website vind u allerlei meubelen om uw thuiswerkplek compleet in te richten. Wilt u advies over het inrichten van uw ergonomische thuiskantoor, neem dan contact met ons op.


Tips voor thuiswerken met kinderen

kind op skateboard

Als thuiswerkende ouder wordt er veel van u verwacht. U helpt uw kinderen met schoolwerk, geeft ze de nodige aandacht en u dient de werkzaamheden van uw 40 uur durende werkweek te managen. Om dit allemaal goed vol te houden kunt u onderstaande tips gebruiken. De uitgebreide versie vindt u op het Arboportaal.

  • Stel samen met de kinderen speel- en werkregels op
  • Bedenk leuke activiteiten die ze zelfstandig kunnen uitvoeren.
  • Plan uw werkzaamheden in op het ritme van uw kind. Als uw kind slaapt kunt u zich beter concentreren. Wordt er huiswerk gemaakt? Dan kunt u misschien wel even uw collega bellen of die belangrijke klant.
  • Beloon goed gedrag van uw kinderen.

Tips voor de werkgevers

Man aan het bellen achter zijn laptop

Laat merken dat u vertrouwen heeft in uw werknemers

Laat uw werknemers duidelijk merken dat u vertrouwen heeft in hun vaardigheden, deskundigheid en betrokkenheid. Door begrip te tonen en u flexibel op te stellen vermindert u de stress en ziekte uitval en verhoogt u de betrokkenheid.

Stel u flexibel op

Thuiswerken vraagt flexibiliteit van uw werknemers. Ze hebben een andere werkplek, andere omgeving en sommige moeten zelfs hun kinderen begeleiden met schoolwerk. Geef uw werknemer daarom ruimte en wees flexibel in de werktijden. Vroeger beginnen of in de avond werken? Vertrouw erop dat uw werknemer de uren maakt per dag die worden verwacht. Hierdoor kunnen zij het eigen huishouden managen en ontstaat er geen stress.

Communiceer duidelijk

Geef duidelijke informatie over wat u van uw werknemers verwacht en controleer of dit ook haalbaar is. Een werknemer met kinderen thuis zal anders werken dan op kantoor. Geeft u opdrachten die niet haalbaar zijn in deze situatie dan bouwt uw medewerker stress op waardoor de kans op uitval wordt vergroot. Met de volgende stappen kunt u controleren of uw opdrachten duidelijk worden ontvangen.

  • Geef aan wat er moet gebeuren, wanneer het af moet zijn en welke kwaliteit u verwacht.
  • Vraag om bevestiging, laat uw werknemer uitleggen wat hij/zij moet doen in eigen woorden.
  • Laat uw medewerker aangeven of dit haalbaar is en of ze ergens hulp bij kunnen gebruiken.

Houd contact

Waak ervoor dat u niet volledig opgaat in het managen van de crisis. Geef uw personeel ook persoonlijk aandacht. Dit kan per telefoon of (mocht uw bedrijf niet geheel thuis kunnen werken) bij het koffieapparaat. Praat vooral over leuke dingen die uw werknemer persoonlijk heeft meegemaakt. Daarnaast kunt u een leuke online bijeenkomst organiseren als iemand jarig is. Pak 15 minuten, u zult zien dat dit soort momenten de werksfeer en het teamverband versterken.


Bron: Arboportaal.nl