Betere brainstormsessie? Doe dat met deze 16 tips

U gaat iets nieuws doen. U heeft een nieuw project aangenomen. Of de blog heeft nieuwe inspiratie nodig. U gaat brainstormen, strak plan. Maar hoe haalt u nu het meeste uit uw brainstormsessies en voorkomt u dat het een oeverloze vergadering wordt? Met deze 16 tips komt dat helemaal goed, en houdt u nog tijd over!

16x brainstormsessie tips

Voorbereiding, of toch niet?

Wanneer u het team van tevoren brieft over het onderwerp van de brainstorm zorgt u ervoor dat deelnemers alvast de bekende ‘aha’ momenten onder de douche kunnen vastleggen. Goede ideeën komen namelijk niet altijd in de sessie. Echter, creativiteit floreert wanneer er een beetje druk op staat. Een onvoorbereide brainstormsessie kan druk met zich meebrengen. Nu hangt het wel van de deelnemers af: sommigen zullen zich beperkt voelen door een briefing, anderen vinden het prettig.

Aanrader is om beiden een paar keer uit te proberen.

Een diverse groep

Brainstormen is een techniek om out of the box te gaan denken. Dan is het handig om niet met het vaste team te zitten dat alle neuzen al een beetje dezelfde richting op heeft staan. Vaak komen buitenstaanders met iets waar niemand aan gedacht had en wat weer als aanjager van andere ideeën kan fungeren. Dus vraag die ene collega van een andere afdeling. Of huur iemand in.

Houd het concreet

Ga niet brainstormen over van alles en nog wat. Kies een onderwerp (bijvoorbeeld ‘nieuwe blogs’) en zorg dat iedereen daarover gaat nadenken. Hoe groter het onderwerp, hoe lastiger het is om echt met goede ingevingen te komen.

Meerdere brainstormsessies

Houdt er rekening mee dat tijdens een eerste sessie, het beste is om gewoon ideeën te spuien. Er moet nog niet gekeken worden naar of zaken haalbaar zijn, dat beknot de creativiteit. Het is dus verstandig om het verzamel- en beoordelingsproces van elkaar te scheiden.

Maak het visueel

Kent u de lean wall? Dat is een muur van whiteboards (of plakfolie) waar iedereen z’n idee kwijt kan. Vaak gaat het in brainstormsessies zo rap dat niemand alles kan onthouden. Zorg er dus ook voor dat elk idee wordt opgeschreven en op de muur wordt geplakt (hetzij met post-it’s, hetzij direct op een whiteboard). En houd er rekening mee dat elke deelnemer genoeg ruimte heeft op die muur.

Slaap erover

U kijkt vaak anders tegen uw eigen ideeën aan als u er wat afstand van hebt genomen. Plan dus die beoordelingssessie niet te dicht op de verzamelsessie. Laat de deelnemers wat afstand nemen. Als u dan vervolgens die beoordelingssessie gaat houden, laat de deelnemers dan eerst hun eigen ideeën onder de loep nemen en eventueel weghalen voordat de groep er naar gaat kijken. Mensen weten namelijk heel goed wat hout snijdt.

Extra tip: wanneer u zaken visueel heeft gemaakt kunt u van te voren ook alvast een paar ideeën bekijken die u sowieso wilde bespreken. Kan ook zijn dat deelnemers té kritisch zijn en hun goede ingevingen te snel afschrijven.

Opsplitsen

Brainstormen in een grote groep kan heel fijn zijn, maar het wordt dan al snel een rommeltje. Plus wat er vaak gebeurt is dat een enkele deelnemer het voortouw neemt en de wat stillere deelnemers het woord niet nemen. Terwijl die misschien juist de beste plannen hebben. Splits de groep dus ook even op in duo’s of trio’s zodat u wel het groepsproces behoudt en mensen elkaar kunnen inspireren, maar dat het ook behapbaar is en iedereen het woord kan nemen.

Post-it’s for life

Post-it’s: geweldig om rond beeldschermen te plakken en in agenda’s. Maar, tijdens een brainstormsessie is het geweldig om iedereen een eigen stapeltje te geven. Dan kan elke deelnemer mooi een idee opschrijven terwijl een andere aan het woord is. We weten allemaal dat het ‘gewoon proberen te onthouden’ echt niet zo goed werkt als we zouden willen. Zeker als u ook nog eens naar iemand anders luistert.

Nog een fijne bijkomstigheid: kan de post-it direct op de lean wall.

Extra tip: als u het voor elkaar kan krijgen zou het ideaal zijn om elke deelnemer een eigen kleur post-it’s te geven. Is meteen duidelijk wie wat heeft aangedragen en als deelnemer A bij deelnemer B een aanvulling op een idee geeft dan is dat ook zichtbaar.

Andere omgeving

Ga eens niet in kantoor zitten. Loop een rondje. Of boek een leuke vergaderlocatie. Een nieuwe omgeving zorgt voor nieuwe inspiratie en deelnemers komen met de beste ideeën wanneer de routine iets wordt opgeschud.

IJsbrekers: kom in een creatieve flow

Wanneer de groep divers is en bestaat uit mensen die niet dagelijks samenwerken, dan kan het stress opleveren als men elkaar niet echt kent. Zorg ervoor dat het ijs gebroken wordt en iedereen belandt in de speelse en creatieve mindset die nodig is voor een goede brainstormsessie. Het is de bedoeling dat de ijsbrekers gek, speels en onlogisch zijn. Zorg ervoor dat deelnemers alvast out of the box gaan denken voordat ze ‘voor het echie’ aan de slag moeten.

Hier alvast 40 manieren om dat leuk te doen.

Zet een tijdslimiet

Het kan ontzettend goed werken om een tijdslimiet aan de sessie te verbinden. Zo kan de groep niet in de beoordelingsmodus komen en is de kans dat deelnemers mee kunnen doen groter. Daarnaast zijn lange brainstormsessies onzinnig: mensen gaan er vaak al vanuit dat het een korte, intense sessie is.

Doe eens wat anders

Nog een hele fijne voor een leuke brainstormsessie is een andere activiteit doen. Bij ons op kantoor worden de leukste dingen bedacht als we gaan darten. Je hoofd is afgeleid genoeg om gewoon maar wat te roepen, maar ook weer niet zo erg bezig met andere taken dat er alsnog wel goede ideeën opkomen. Daarnaast kunt u ook gemakkelijk een tijdslimiet aan een dartpotje (of tafelvoetbalpotje) hangen. Minpuntje: werkt wel alleen met kleinere groepen.

Stilte

Voor de introverten onder ons: stilte. Geen andere mensen die hun prachtige plannen luidkeels door de kamer roepen. Geen ruis. Is ook best fijn voor extraverte mensen. Las een stiltemoment in en moedig mensen aan hun post-it’s op de muur te plakken. Soms is afleiding geweldig, soms moet je even met je eigen gedachten zijn om nieuwe ingevingen te hebben.

Anonieme box

Het kan ook zijn dat deelnemers iets niet hebben gezegd omdat ze bezwaren hebben, maar het idee kan toch ontzettend goed zijn. Hang dan ergens een anonieme box op zodat ook die ideeën meegenomen kunnen worden. Dat moedigt pas écht out of the box denken aan.

The sky’s the limit

Wat als geld geen probleem zou zijn? Wat is de BHAG (big hairy audacious goal. Ofwel: groot, harig, ‘dat-wordt-een-hele-kluif-maar-zou-zo-gaaf-zijn’ doel)? Was de anonieme box al ‘écht out of the box brainstormen’, dan is dit de baas daarvan. Niks is te gek en we zien later wel wat er van mogelijk is. Laat de creativiteit kolken als een rivier met teveel regen en smeltwater.

Stel een discussieleider aan

Is heel verstandig in de verzamelfase en in de boordelingsfase. Houd iedereen een beetje scherp, stelt slimme vragen en zorg dat er vooral gedaan wordt.