Brandwerend of brandvertragend

Wanneer u een archief aanlegt is het aan te raden om de belangrijkste documenten extra veilig op te bergen (ook wanneer u geen archief aanlegt, trouwens). In dat geval dient u rekening te houden met een aantal scenario’s en een daarvan is brand. De kans dat het daadwerkelijk gebeurt is niet zo heel groot, maar er op voorbereid zijn is niet verkeerd. Wanneer u op zoek gaat naar oplossingen zult u zien dat de termen ‘brandwerend’ en ‘brandvertragend’ beide gebruikt worden om producten aan te duiden maar wat is het verschil en welke heeft u nodig? In dit blog duiken we daar in.

Brandwerend & brandvertragend

Het verschil tussen beide termen zit vooral in de testen die gedaan worden met de producten om te bepalen of ze brandvertragend of –werend zijn.

Heel kort gezegd gaat brandvertragend over het tegenhouden van de hitte en dat kunnen bepaalde materialen beter dan anderen. Om dit te bepalen wordt gekeken naar het brandgedrag van het materiaal: het wordt tot ontbranding gebracht en dan kijkt men naar de vlamverspreiding, druppelvorming en de rookontwikkeling. Aan de hand van die uitkomsten (en nog wat andere) wordt de brandklasse bepaalt. De brandklasse zorgt ervoor dat hulpverleners (of BHV’ers) de brand op de juiste manier weten te blussen omdat elk materiaal een andere klasse heeft en een andere manier van blussen behoeft. De klassen worden toegekend op basis van de NEN-EN 2. U zult begrijpen dat bepaalde materialen minder brandwerend zijn dan anderen.

Brandwerend heeft betrekking op gehele ruimtes en gaat over hoe snel de brand overslaat van de ene op de andere ruimte (branddoorslag). Bij een stalen constructie wordt gemeten hoe lang het duurt voordat deze bezwijkt. Brandwerende producten vertragen de verspreiding van de vlam, dat betekent niet dat het product zelf niet eventueel in brand staat.

Dus, welke heeft u nu nodig?

Voor een archief of bescherming van belangrijke documenten is het brandwerende aspect van de kast het belangrijkste: de vlam kan niet bij de papieren of spullen komen voor een bepaalde tijd. Uiteraard betekent dat niet dat de kast nooit zal bezwijken onder het vuur want dat zal het uiteindelijk wel doen, maar u heeft misschien nog tijd om iets te redden. Of als de brandweer snel genoeg is zijn de documenten helemaal niet of maar gedeeltelijk aangetast.