Veelgestelde vragen over lockers en locker sloten

Lockers komen in verschillende maten en modellen en zijn leverbaar met diverse sloten. Onze verkoopafdeling geeft uitleg en antwoord op de meest voorkomende vragen over lockers.

Wat zijn de verschillen tussen de sloten en welk slot heb ik nodig?

Mechanische sloten

De meeste lockers worden standaard geleverd met cilindersloten. Dit type slot heeft een cilindermechaniek, vaak met een haakje dat de deur vergrendelt, en komt standaard met 1 of 2 sleutels. Dit soort sloten heeft ook een fysieke moedersleutel.

Een vergelijkbaar standaard slot (kan vaak gekozen worden zonder meerprijs) is een valgrendelslot. Dat werkt met een slot waar een hangslotje doorgestoken moet worden.

Daarnaast bestaan er pandmuntsloten en kassiersloten. Beide werken met muntgeld en in beide gevallen kan het slot pas ontgrendeld worden, zodra u er een bepaalde munt (50 cent of een euro) in stopt. Het verschil is dat de klant bij een pandmuntslot de munt bij het openen van de locker terugkrijgt en bij een kassierslot niet. Het kassierslot is voorzien van een opvangbak aan de binnenzijde waar alleen de beheerder toegang tot heeft. Dit soort sloten zijn ideaal bij veel wisselende gebruikers. Bedrijven en verenigingen met veel vaste leden kiezen meestal voor een pandmuntslot.

Als laatste bestaan er ook mechanische cijfersloten. Het grootste voordeel hiervan is dat er geen sleutels gebruikt worden dus dat die ook niet kwijt kunnen raken. De gebruiker stelt een code in en verder werken ze net als de kleine cijfersloten op koffers. Voorwaarde is natuurlijk wel dat men de code moet onthouden..........

cilinderslot locker

valgrendelslot locker

mechanisch cijferslot locker

pandmuntslot locker

 

Elektronische sloten

U kan simpele pincodesloten aanschaffen, maar met een iets groter budget ook kiezen voor elektronische pincodesloten, waarbij u d.m.v. een numeriek toetsenbordje een pincode invoert die u na gebruik weer moet opgeven. Nadeel hiervan is dat men vaak de pincode vergeet, waardoor een beheerder het slot moet resetten met een master key.

Erg populair zijn RFID (Radio Frequency Identification) en NFC (Near Field Communication) sloten die door middel van een pasje of smartphone beheerd worden door de gebruiker. Geen gedoe meer met sleutels of het onthouden van codes. RFID sloten werken met pasjes of andere gegevensdragers, zoals armbandjes. NFC sloten kunnen met een smartphone worden geopend. Contactloos betalen met je smartphone werkt ook met NFC techniek.

elektronisch pincodeslot locker

nfc locker slot

 

Volledig elektronisch locker systeem

Maar het gaat nog een stap verder als we praten over elektronica in lockersloten; de toekomst zit in volledig elektronische locker systemen die snel aan populariteit winnen. Veel sportscholen en ziekenhuizen maken al gebruik van dergelijke systemen die meestal toegankelijk zijn via een centrale terminal waar de gebruiker een (RFID) pasje kan scannen en een kluisje krijgt toegewezen.

De kluisjes worden bestuurd door centraal gestuurde software die ervoor zorgt dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare kluisjes. Een beheerder kan met deze software gebruikers toevoegen, rechten toekennen en schoonmaak inplannen door bepaalde kluisjes op non-actief te zetten. Middels een masterbadge kan de beheerder ook lockers openen en blokkeren, indien noodzakelijk.

Wanneer u elektronische sloten als optie overweegt, kunt u het beste even contact met ons opnemen, zodat we de mogelijkheden en de beste oplossing voor uw situatie kunnen bespreken.

Wat is het verschil tussen een lockerkast en een garderobelocker?

Het verschil tussen een gewone lockerkast en een garderobelocker zit 'm eigenlijk in de vraag: moet er kleding in hangen? Een garderobekast kan net als een locker afgesloten worden, maar een garderobekast biedt de mogelijkheid om een jas of ander kledingstuk in op te hangen. Daarom zijn afdelingen van garderobekasten altijd een stuk groter in de lengte, omdat er vanuit wordt gegaan dat de kleding hangend wordt opgeborgen. Een gewone lockerkast met kleine vakken wordt ook wel ‘vakkenkast’ genoemd en is meer bedoeld voor (kleine) persoonlijke eigendommen. Deze lockers bieden we ook in bredere varianten, waarvan de vakken groot genoeg zijn om bijvoorbeeld motorhelmen in op te bergen.

Kunnen de lockerkasten ook buiten gebruikt worden?

Voor buitengebruik adviseren wij altijd het gebruik van kunsstof lockerkasten, omdat deze kasten, in tegenstelling tot stalen lockers, niet zullen roesten. Daarnaast zijn kunststof lockers erg robuust en kunnen ze tegen een stootje. Stalen lockers kunnen wel een extra behandeling krijgen, zodat ze geschikt zijn voor een vochtige omgeving, zoals kleedruimtes van sportscholen en zwembaden.

Advies op maat

Heeft u andere vragen of wilt u advies op maat? Neem dan even contact op met een van onze medewerkers. LockersDirect helpt u graag verder!