Keuzestress: 3 soorten bureauschermen

Op zoek naar een bureauscherm en benieuwd welk type bureauscherm het meest geschikt is voor jouw bureaus? Via-Direct helpt je graag verder!

Bureau opzetwand, doorstekend bureauscherm of tussenwand?

 Er bestaan grofweg 3 soorten bureauschermen:

  • Bureau opzetwand;
  • Doorstekend bureauscherm;
  • Tussenwand bureauscherm.

Een bureau opzetwand is in principe geschikt voor elk type bureau. Een opzetwand klem je met bureauklemmen aan je bureau vast of kan 'zwevend' op voetjes staan. Een derde mogelijkheid is gaten boren in je bureaublad, dan weet je zeker dat het scherm muurvast zit. Erg fraai is dit natuurlijk niet, en ook niet echt handig als je de bureaus ooit nog wil verkopen of zonder de bureau scheidingwanden wil gebruiken.

Een doorstekend bureauscherm is een variant die – zoals de naam als zegt – achter het bureau naar beneden doorsteekt. Doorstekende bureauschermen monteer je altijd met klemmen. Dit type bureauscherm heeft als bijkomend voordeel dat het ook als 'schaamschot' dient. Het schermt dus het zicht af voor de lichaamsdelen die zich onder het bureau bevinden. Vooral bij zit sta bureaus die tegenover elkaar staan, waarbij de een zittend en de andere staand werkt, is dit een groot voordeel. De hoogte van het paneel boven het bureau is variabel en kan je zelf bepalen met de hoogte van de bureauklemmen.

Voor duo zit sta werkplekken bestaan speciale 'tussenwand bureauschermen'. Dit zijn eigenlijk doorstekende bureauschermen, maar anders gemonteerd. Net als bij de doorstekende variant dienen deze schermen ook als schaamschot. De tussenwanden zijn niet met klemmen bevestigd, maar direct op de horizontale dwarsbalken van het zit sta onderstel. Vaak gebeurt dit d.m.v. magneten.

Gewoon Bureauscherm of Akoestisch?

Dan rest nog de vraag: visuele afscheiding of audiovisuele afscheiding? In ruimtes met een goede akoestiek is een visuele afscheiding voldoende. In dat geval kan je kiezen voor een gestoffeerde, houten of glazen bureauscherm. Is er veel hinderlijk geluid op de werkplekken, bijvoorbeeld vanwege telefoontjes, veel overleg of een matige akoestiek in de kantoorruimte? In dat geval kan je beter de akoestische variant nemen die een groot deel van de geluidsoverlast wegneemt. Een akoestisch bureauscherm is nauwelijks duurder en vangt 2 vliegen in 1 klap!