Voorkom rugpijn

Rugpijn op kantoor

Heb je veel last van je rug tijdens kantooruren? Vaak ligt de oorzaak in te lang zittend werk uitvoeren. De ene bureaustoel is natuurlijk beter dan de andere, maar urenlang zitten verhoogt het risico op lage en hoge rugklachten. Oplossing? Een gezonde afwisseling van zitten en staan met een zit sta bureau. Wanneer je regelmatig van lichaamshouding wisselt, verminder je namelijk de kans op lichamelijke klachten. Van belang is wel een correcte stahouding en stahoogte. Blijf niet te lang staan en ga ook niet leunen (hangen) aan je sta bureau wanneer je vermoeid raakt. Zo'n onnatuurlijke houding kan rugklachten juist weer verergeren.

Studie toont positieve resultaten

In 2016 is een studie uitgevoerd om het effect van een zit sta bureau te meten. Aan de studie deden 24 gezonde mensen mee die gedurende 3 uren een uur lang zitten en staan afwisselen (15 minuten zitten, 5 minuten staan). Deze afwisseling werd vergeleken met deelnmers die een uur lang zittend óf staand werk uitvoerden.

Minder lichamelijke klachten

Deelnemers uit groepen die een uur lang uitsluitend moesten zitten of staan hadden aanzienlijk meer rugklachten dan de groep die zitten en staan afwisselde met een zit sta bureau. Datzelfde geldt voor klachten aan de nek, billen en bovenbenen. Een zit sta bureau verkleint dus het risico op lichamelijke klachten bij kantoormedewerkers. Dus kom ook uit je bureaustoel en bekijk snel de ergonomische zit sta bureaus van Via-Direct!

Bron: Karakolis, T., Barrett, J., Callaghan, J.P.(2016). A comparison of trunk biomechanics, musculoskeletal discomfort and productivity during simulated sit-stand office work. Ergonomics. 2016 Mar 17:1-13