ergonomisch zit-sta bureau

Bent u op zoek naar ergonomisch meubilair of wilt u een nieuw ergonomisch bureau kopen dat voldoet aan de NEN EN 527 en de NPR 1813 norm die de Arbowet voorschrijft. Welke eisen worden er in deze normen gesteld en waaraan moet uw bureau precies voldoen? Wij hebben voor u een opsomming gemaakt van de richtlijnen volgens zowel de NEN EN als de NPR-norm. Verderop in dit artikel leest u meer over deze normen.

Richtlijnen ergonomisch bureau kopen

Wij hebben voor u een opsomming gemaakt van de richtlijnen volgens zowel de NEN EN als de NPR-norm. Verderop in het artikel leest u meer over deze normen. Bijna alle richtlijnen zijn gelijk. Wanneer beide normen een ander advies geven worden deze apart vermeld. Als Nederlander kunt u het beste de NPR-norm aanhouden.

  • Afmeting werkblad minimaal B120 x D80 cm.
  • Het oppervlak van het bureaublad mag niet spiegelen.
  • Hoogte niet verstelbaar bureau: 74 cm (met 2 cm marge hoger of lager).
  • Hoogte verstelbaar bureau: 65 - 85 cm, oudere bureaus 62 - 82cm.
  • Hoogte zit-sta bureau: 65 -125 cm (NEN EN norm) 65 - 130 cm (NPR-norm)
  • Rechte aanzitzijde moet minimaal 65 cm breed zijn.
  • Bladdikte maximaal 55 mm (NEN EN norm) maximaal 50 mm (NPR-norm).
  • Volledig vrije voetruimte tot 60 cm tafeldiepte, daarna minimaal 12 cm vrije hoogte (bij de voeten).
  • Bij een in hoogte verstelbaar bureau dient de tussenruimte tussen de werkbladen minimaal 25 mm te zijn om beknelling van vingers of kabels te voorkomen.

Twee mannen aan een zwart zit-sta bureaukantoor met laptops zit sta bureaus en bureaustoelen boven aanzicht van twee personen aan het zit sta bureau

Inhoud en verschil NEN EN 527 en NPR 1813 norm

NEN EN 527 norm

Deze Europese norm specificeert eisen op het gebied van veiligheid, sterkte en duurzaamheid voor werktafels en bureaus waarbij kantoorwerkzaamheden zittend, zit-staand of staand gedaan worden.

NPR 1813

Deze Nederlandse norm (Nederlandse Praktijk Richting) is een aanvulling op de Europese NEN EN 527, speciaal gemaakt voor Nederlanders. Europese normen over bijvoorbeeld de instellingen van een zit-sta bureau, worden gebaseerd op de lengte van een gemiddelde Europeaan. De Nederlander verschilt onderling meer in lengte en is gemiddeld langer dan een Europeaan. Daarom hanteert de Arbowet de NPR als aanvulling op de EN 527 norm. 

Vraag vrijblijvend advies over een ergonomisch bureau

Wilt u meer weten over de verschillen tussen NEN, NPR en NEN-EN? Of wilt u advies over een ergonomisch bureau of andere ergonomische oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bent u al overtuigd van de gunstige eigenschappen van een ergonomisch zit-sta bureau elektrisch of manuele bediening? Ontdek dan ons gehele assortiment bureaus en bijpassende ergonomische bureaustoelen. Inspiratie voor het (her)inrichten van uw kantoor nodig? Lees hier ons speciale blog met tips voor flexwerkplekken. Wanneer u het gewenste bureau of de bureaustoel wilt uitproberen bent u op afspraak van harte welkom in onze showroom in Soest.