Bespaar energie op kantoor: Tips voor een duurzamere werkplek

In deze moderne wereld, waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, is het essentieel om ook op kantoor een steentje bij te dragen. Het verminderen van energieverbruik op de werkplek is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren voor bedrijven. In deze blog zullen we enkele eenvoudige en effectieve tips delen om energie en dus ook kosten te besparen op kantoor.

Verlichting optimaliseren

Een van de belangrijkste aspecten om energie te besparen op kantoor is het optimaliseren van de verlichting. Vervang traditionele gloeilampen en spotjes door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken veel minder energie en geven veel minder warmte af, daarnaast gaan ze veel langer mee dan andere lampen. Bovendien kunnen aanwezigheidssensoren en tijdschakelaars worden geïnstalleerd om ervoor te zorgen dat de verlichting alleen brandt wanneer dat nodig is.

Efficiënt gebruik van elektronische apparaten

Schakel computers, printers en andere elektronische apparatuur volledig uit aan het einde van de werkdag of wanneer ze niet in gebruik zijn. Veel apparaten verbruiken nog steeds energie in de standby/sluimerstand. Gebruik daarnaast ook energiebesparende instellingen op computers en stel de slaapstand in na een bepaalde periode van inactiviteit.

Bewust omgaan met verwarming en koeling

Verwarming en koeling zijn grote energieverslinders op kantoor. Zorg ervoor dat de thermostaat of airco correct is ingesteld en dat er geen overmatig gebruik van airconditioning of verwarming plaatsvindt. Houd ramen en deuren gesloten wanneer de verwarming of airconditioning aanstaat, zo zorgt u ervoor dat er geen warmte of koeling verloren gaat.

Papierverbruik verminderen

Een andere manier om energie te besparen op kantoor is door het verminderen van papierverbruik. Moedig het gebruik van digitale documenten en e-mailcommunicatie aan om onnodig printen te voorkomen. Als afdrukken noodzakelijk is, gebruik dan dubbelzijdig printen en recycle papier waar mogelijk. "Think before you print"

Energie zuinige apparatuur

Veel producten hebben tegenwoordig een energielabel. Dit is echter bij veel producten (nog) niet het geval. In dit geval kun je bijvoorbeeld beter een zit-sta bureau met één motor in plaats van twee motoren aanschaffen. Daarnaast is vaak een meer betaalbare optie. Een enkele motor kan dezelfde functionaliteit bieden als een dubbele motor, maar tegen een lagere aanschafprijs.
Bekijk onze één motorige zit-sta bureaus hier.

Bewustzijn en educatie

Creëer bewustzijn bij collega's door hen te informeren over het belang van energiebesparing en hoe zij zelf kunnen bijdragen hierin. Organiseer bijvoorbeeld een workshops ofvergadering om het bewustzijn te vergroten en medewerkers aan te moedigen om actief deel te nemen aan energiebesparende initiatieven.

Het besparen van energie op kantoor is een win-winsituatie voor zowel het milieu als het bedrijf. Door eenvoudige stappen te nemen, zoals het optimaliseren van verlichting, bewust gebruik van elektronische apparaten, efficiënt omgaan met verwarming en koeling, het verminderen van papierverbruik en het creëren van bewustzijn, kunnen bedrijven een positieve impact hebben en kosten besparen. Laten we allemaal samenwerken om een duurzamere werkplek te creëren en bij te dragen aan een betere toekomst.

Heeft u hulp of advies nodig bij het maken van een keuze?
Neem dan hier contact met ons op.