Stilte en concentratie werkplekken

De kantoortuin: een prachtig fenomeen waar het uitwisselen van ideeën en contact met collega’s centraal staat. Helaas kan het ook negatieve gevolgen hebben door dat productiviteit afneemt en werknemers zich niet kunnen focussen vanwege geluid. Het maken van concentratie werkplekken kan hierin een oplossing bieden. Vaak ziet u in grotere kantoren al automatisch mensen naar een rustiger plekje lopen om te gaan werken. Echter, vaak zijn deze plekjes rustig in de zin dat ze weg zijn van de massa collega’s niet omdat deze plekken daadwerkelijk stiller zijn. Waar moet een goede stilte werkplek aan voldoen?

Twee belangrijke zaken voor het maken van concentratie werkplekken

Geluid

Natuurlijk het allerbelangrijkste: weinig geluid. Nu hoeft u niet bang te zijn dat volledige stilte is vereist want dat is niet het geval. Het gaat er vooral om dat het geluid dat te horen is achtergrondgeluid is en dat eventuele gesprekken niet te verstaan zijn: demping of maskering dus. Mensen hebben namelijk maar ruimte voor ongeveer 1.6 gesprek in hun hoofd en wanneer er een collega naast iemand in gesprek is met iemand anders dan blijft er 0.6 over voor de innerlijke stem die bijvoorbeeld helpt met focus of artikelen schrijven.[1]  Dempen kunt u doen door akoestische panelen te plaatsen en maskeren door speakers te plaatsen met bijvoorbeeld vogelgeluiden of white noise. Vogelgeluiden zijn evolutionair gezien een goed idee omdat ons brein geprogrammeerd is zingende vogels te interpreteren als veilig (wanneer ze wegvliegen of stil zijn dan is er juist dreiging).

Fysieke grenzen

Uit onderzoek is ook gebleken dat fysieke grenzen veel bijdragen aan een gevoel van rust, focus en dus productiviteit. Het heeft te maken met balans in psychologische privacy (controle over het delen van informatie over het eigen persoon met anderen en controle over de input van anderen)[2]: dus niet teveel delen maar ook niet te weinig en niet te veel input maar ook niet te weinig. Wat balans is, is voor ieder persoon anders. Bouwkundige privacy neemt dit concept mee naar een omgeving: geeft de ruimte genoeg controle over het delen en de input. Een ruimte die volledig soundproof is met een deur die op slot kan, heeft een hoge mate van psychologische privacy maar is niet voor iedereen ideaal.

Wanneer u concentratie werkplekken op kantoor wilt maken is het dus belangrijk dat dat iets van privacy geeft. Het hangt van uw kantoor af wat er daadwerkelijk mogelijk is, maar bedenk dat bijvoorbeeld een akoestisch geïsoleerde zithoek met een hoog scherm dat gevoel van controle al kan versterken. Daarnaast neemt het ook visuele prikkels weg, wat de focus ook vergroot (twee vliegen in een klap).[1] Carter, Jamie, ‘How your noisy, open-plan office is making you 66% less productive’, 2013, TechRadar, 29-8-2018, https://www.techradar.com/news/audio/how-your-noisy-open-plan-office-is-making-you-66-less-productive-1148580

[2] Altman, I., The environment and social behavior: Privacy, personal space, territory, and crowding (Monterey 1975).