Dynamisch werken - het nieuwe werken

Een lager ziekteverzuim dankzij dynamisch en ergonomisch werken

Dynamisch werken en ergonomisch werken, het zijn begrippen die de laatste tijd steeds vaker voorbij komen. De vaste werkplek waarin werknemers de werkdag zittend doorbrengen, lijkt verleden tijd. Dynamisch werken is het nieuwe toverwoord dat moet zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit en een lager ziekteverzuim. Een van de manieren om ergonomisch werken te stimuleren, is gebruik te maken van een zit-sta bureau. Dit maakt het mogelijk voor de werknemer om zowel zittend als staand te werken. Scandinavische landen lopen voorop in het gebruik van een zit-sta bureau. Op ruim 70% van de werkplekken in Scandinavië is het principe van afwisselend staand en zittend werken inmiddels al volledig ingeburgerd. Wat dat betreft heeft Nederland nog een lange weg te gaan, maar ook hier begint men zich langzaam maar zeker bewust te worden van alle voordelen die ‘het nieuwe werken’ met zich meebrengt.

Dynamisch werken de nieuwe manier van succesvol ondernemen

Een toenemend aantal bedrijven realiseert zich dat werknemers gebaat zijn bij meer bewegingsruimte om goed  te kunnen presteren en daardoor de arbeidsproductiviteit te verhogen. Minder lang in dezelfde houding achter een computer zitten, komt de gezondheid ten goede. De fysieke en psychische klachten als gevolg van langdurig zitten krijgen de laatste jaren veel aandacht. Niet alleen in de media maar ook onder HR managers en deskundigen op het gebied van ergonomie, komt het onderwerp dynamisch werken dan ook regelmatig aan de orde. Volgens ergonomen is het gezond om zo'n 20% van de werktijd te staan. Het creëren van een ergonomische werkplek past daarom uitstekend in een nieuwe manier van succesvol ondernemen. Ook in de meubelbranche zijn deze ontwikkelingen niet onopgemerkt gebleven. Wat er toe heeft geleid dat er steeds vaker dynamisch meubilair zoals bijvoorbeeld zit-sta bureaus en bureaufietsen worden aangeboden.

Een zit-stabureau het ergonomische antwoord op fysieke ongemakken

Het voortschrijdend inzicht om ergonomisch te werken en daarmee een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit te bereiken, heeft ertoe geleid dat er ook steeds meer producten op de markt komen die dit in de praktijk mogelijk maken. Het zit-sta bureau is daar een goed voorbeeld van. Het is het ergonomische antwoord op fysieke ongemakken, zoals rugklachten of RSI die regelmatig ontstaan op statische werkplekken. Een zit-sta bureau is verkrijgbaar in verschillende modellen die zowel handmatig als elektrisch in hoogte kunnen worden versteld. Dat maakt zittend en staand werken eenvoudig te realiseren. Bovendien is het een betaalbare optie die louter voordelen biedt. Meer bewegen tijdens het werk is van groot belang. Het levert gezondere werknemers op en een lager ziekteverzuim. Het creëren van dynamische en ergonomische werkplekken is dan ook de uitdaging waar ondernemers en HR managers de komende jaren voor staan.