Archiefkasten om ruimte in te delen

Vanzelfsprekend worden archiefkasten gebruikt om documenten en kantoorbenodigdheden in op te bergen. Ondanks de toenemende digitalisering bestaat er namelijk nog altijd grote behoefte aan fysieke opslag. Hoewel archiefkasten dus een duidelijke functie hebben, worden ze in grote kantoorruimtes ook gebruikt om ruimtes af te schermen of op te delen. Dus waarom scheidingswanden bestellen als een archiefkast dezelfde functie kan vervullen?

Room dividers

Een archiefkast die op deze manier wordt gebruikt, wordt ook wel een ‘room divider’ genoemd. Een ruimte kan op verschillende manieren worden opgedeeld met archiefkasten. Zo kunnen archiefkasten horizontaal naast elkaar worden geplaatst. Nadeel van een dergelijke opstelling is dat een van de ruimtes tegen de achterkant van de kasten aankijkt.  Ondanks dat er tal van creatieve oplossingen zijn om de achterkant van een archiefkast op te leuken – denk bijvoorbeeld aan magneten en posters - zien we toch vaak dat men ervoor kiest om archiefkasten ruggelings tegen elkaar aan te plaatsen. Op deze manier kijken beiden ruimtes naar het interieur van de archiefkast(en) en kan iedereen gebruik maken van de opslagruimte.

Open of gesloten karakter

Daarnaast kan men kiezen voor een open of gesloten karakter, waarbij de hoogte van de archiefkasten een grote rol speelt. Kiest men voor lage archiefkasten, van maximaal 135 cm hoog, dan spreken we van een open karakter, waarbij er visueel contact blijft bestaan tussen de twee opgedeelde ruimtes. Deze lage archiefkasten kunnen meestal gekozen worden met fraaie, houten topbladen voor een stijlvolle afwerking. Hoge archiefkasten zullen daarentegen meer privacy creëren en houden ook meer geluid tegen. Wanneer er sprake is van een slechte akoestiek in een kantoorruimte, kan men er zelfs voor kiezen ‘akoestische archiefkasten’ te plaatsen. Deze multifunctionele kasten zijn dus geschikt om te archiveren, ruimtes in te delen, en zelfs geluid te absorberen!