1D, 2D, 3D en 4D armleuningen

Bureaustoelen zien er op het eerste gezicht allemaal hetzelfde uit. Zodra u zich verdiept in de materie ontdekt u al snel dat er vele verschillen zijn. Dit geldt ook voor de armleuningen van de bureaustoelen. Er zijn 5 soorten die allemaal een andere functie hebben. Benieuwd naar de verschillen? Lees snel verder.

Verschillen tussen vaste armleuningen en verstelbare armleuningen

Er zijn 5 verschillende soorten armleuningen die steeds 1 instelmogelijkheid extra hebben. Het aantal instelmogelijkheden wordt ook wel dimensie (D) genoemd. Een 1D armleuning heeft 1 instelmogelijkheid en een 4D armleuning 4. Welke instellingen de armleuningen bevatten, leggen we hieronder uit.

Voorbeeld van 1D 2D 3D en 4D armleggers

Een vaste armleuning

Een vaste armleuning kan niet bewegen. Dit model ziet u vaak terug op designer bureaustoelen of bij directiestoelen. De leuningen hebben vaak moderne vormen en zijn afgewerkt met chroom, hout of leer.

1D armleuningen – Hoogte

De 1D armleuning is alleen in hoogte verstelbaar. U kunt met deze armleuningen uw armen op de juiste hoogte, in een 90° boog, ondersteunen. 

2D armleuningen – Hoogte & breedte

De 2D armleuning kan in hoogte en in breedte versteld worden. Heeft u een brede of juist smalle torso? De breedte verstelling maakt het mogelijk de armleuningen dichter of juist verder van uw lichaam te plaatsen.

3D armleuningen – Hoogte, breedte & diepte

De 3D armleuning is in hoogte, breedte en diepte verstelbaar. De top van de armsteun kan naar voren of naar achter geschoven worden. Hiermee kunt u de afstand van uw armleuning tot het bureau bepalen voor een ergonomische zithouding.

4D armleuningen – Hoogte, breedte, diepte & draaibaar.

De 4D armleuning is verstelbaar in hoogte, breedte, diepte en heeft een draaibaar armkussen. Als u aan het typen bent kunt u de steun iets naar binnen draaien of juist naar buiten als u veel met de muis werkt. Zo krijgt uw arm altijd de volledige ondersteuning.

Eisen armleuningen voor ergonomische bureaustoelen

Volgens de NPR-normering voor ergonomische stoelen dienen armleuningen minstens in hoogte en breedte verstelbaar te zijn. (2D armleuning). De minimale afmetingen moet (lxb) 20 x 5 cm zijn en de hoogte verstelbaar van 20 – 30 cm. In ons blog over richtlijnen NEN EN 1335 en NPR 1813 voor stoelen, vindt u alle ergonomische eisen waaraan een bureaustoel dient te voldoen.

Assortiment Via-Direct biedt veel ergonomische oplossingen

Wilt u thuis of op kantoor ergonomisch werken dan vindt u bij ons de juiste artikelen. Wij bieden u ergonomische bureaustoelen, krukken, zit-sta bureaus en accessoires aan. Wilt u meer informatie over ergonomisch werken of hoe u uw huidige werkplek ergonomisch kunt inrichten? Neem contact met ons op, wij geven u graag advies.